Start Nyheter Jordgubbar Hallon Lokala bärodlare Tips&Råd Press Hälsa Recept
 
 
 
Årets Jordgubbsdessert 2014
Konsumentundersökning
Jordgubbssorter
Gubben i lådan
Gott & Nyttigt
Gubbiga tips
Jordgubbsodling
HEM » Jordgubbar »  Jordgubbsodling » 

15 000 000 kilo

 

 
 

I Sverige odlas jordgubbar på 2700 hektar av drygt 600 företag. Vi är helt och hållet självförsörjande under jordgubbssäsongen.

 

Totalt skördas cirka 15 000 000 kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3-4 liter svenska jordgubbar per person och år.

Antalet företag tenderar att minska men de blir större så odlingsarealen är intakt. Odlingarna är spridda över hela landet, även norr om polcirkeln. De största arealerna finns i landets södra delar.

Normalt mognar de första frilandsodlade jordgubbarna i slutet av maj i Skåne och därefter pågår skördesäsongen genom hela juni och juli för att avslutas i Norrland i mitten av augusti. Ett ökande utbud av svenska jordgubbar odlade i växthus förlänger den svenska säsongen såväl före som efter de frilandsodlade bären.

För 15 år sedan stod självplockningen för 50% av den totala försäljningen. Idag har den minskat till ca 20%.

30 procent av den totala jordgubbsproduktionen säljs via grossister. Ungefär 50 procent säljs direkt från odlare till butik eller från gårdsbutik direkt till konsument. Butiksförsäljningen har under flera år kraftigt minskat eftersom flera kedjor valt att lägga ut verksamheten på leverantörer som har sålt bären utanför butikerna. Nu har man börjat ta tillbaka försäljningen in i butikerna igen.   


Jordgubbar är en extrem färskvara med kort hållbarhet. Bären måste skördas innan de blir allt för mogna och kylas ner direkt efter skörd. När de kommer till butiken ska de gå direkt in i kylen. En obruten kylkedja är a och o för hållbarheten. Några timmar på lastkajen är förödande för kvaliteten, liksom en hel dag på butiksgolvet. I butiken bör bären hållas efter så att dåliga bär kasseras och ersätts med fräscha. Försäljningen beror mycket på kvaliteten så det lönar sig att betala några kronor mer i inköp och satsa på hög kvalitet redan från början.

 

Några jordgubbssorter som odlas i Sverige

I Sverige odlas sorter som är omtyckta av konsument och anpassade för våra klimatförhållanden. Det är våra långa ljusa sommardagar och våra svala nätter som gör bären söta och smakrika. Honeoye är helt dominerande bland de tidiga sorterna, medan den gamla omtyckta sorten Zefyr i stort sett har försvunnit i butikerna på grund av dålig hållbarhet. Av de medeltidiga sorterna är Korona och Polka störst. Florence är en ny sen sort med många fördelar, som vi tror mycket på.

 

Hur de olika jordgubbssorterna smakar » 

 

TIDIGA SORTER

» Honeoye

Stort, vackert bär med kraftig jordgubbsmak. Utmärkt till saft och sylt.
Den största sorten i svensk odling.

 

» Zefyr

Stora bär med syrlig och frisk smak. Säljes främst lokalt och finns ofta på självplockning.

 

MEDELTIDIGA SORTER

» Korona

Koniska bär med god och söt smak. Är lättplockad men lite svårsnoppad. Omtyckt för dess svagt söta arom.

 

» Polka

Mörkt röd och ganska fast. Medelstora till stora bär. Odlas för lokal försäljning och självplock.

 

SENA SORTER

» Dania

Ljusrött stort bär med mild, svag arom.

 

» Bounty

Mörka fasta medelstora bär. Söt och god smak. Odlas till närmarknad och självplock.

 

» Pegasus

Liknar Dania fast med sötare smak.

 

» Florence

Ny mörkröd sort med stort vackert bär med fin smak. God hållbarhet och bra motståndskraft mot sjukdomar.

 

Dessutom odlas ytterligare ett tjugotal sorter som till exempel Elsanta, Kent, Emily och Cavendish.

 
 
Bärfrämjandet är ett samarbetsprojekt mellan GRO Bär och Svenskt Sigill.
Har du frågor, synpunkter eller kommentarer är du välkommen att kontakta oss!